En oversikt over vinteridretter

Det kan være en utfordring for noen å holde full kontroll og oversikt over hvilke idretter som finnes og som det konkurreres innen når det gjelder vintersport. De fleste klarer nok ikke å ramse opp alle dersom en først skulle prøvd, for det finnes mest sannsynlig flere enn de man hører om til daglig.

Nå om dagen er det mye prat oom Euro 2021 så vi har laget en snarvei for deg trykk på live odds og se de beste kampene i fotabl EM.

Derfor kan det være lurt med en liten oversikt, slik at man neste gang det snakkes om vinteridretter klarer å holde tunga rett i munn. Idrettene deles inne i fem hovedkategorier, nemlig skiidrett, skøyter, curling, hundekjøring og aking, som igjen har flere underkategorier.

Skiidrett

Innenfor denne kategorien skilles det igjen mellom fire underkategorier, hvor en av de er alpint. Under alpint ligger det fire vinteridretter som er utfor, super-g, slalåm og storslalåm. Alpint er fellesbetegnelsen på skiidretter hvor hele sålen på støvelen sitter fastspent til skien mens man kjører nedover bratte terreng.

Nordiske grener er en annen fellesbetegnelse på grener som har hatt sitt utspring i de nordiske landene. Idretter innenfor denne kategorien er skiskyting, langrenn, kombinert og hopp.

En annen kategori som hører til innunder skiidrett er freestyle. Dette går ut på at utøverne utfører stunt og hopp på baner enten på snøbrett, kulekjøring eller gjennom grenen som kalles freestyle-hopping. Utøveren som utfører de mest spektakulære stuntene med stil vinner.

Den siste kategorien innenfor skiidrett er telemarkkjøring. Denne går i likhet med alpint ut på å kjøre ned bratte og snødekte terreng, men i motsetning festet ikke hele skoen til skien. Det er kun tuppen på skoen som er festet, slik at man har stor bevegelighet under kjøringen. Dette gir en helt egen stil ved kjøring, og en annen teknikk kreves.

Skøyter

Det finnes mange ulike konkurranser som foregår med skøyter. En av disse er kunstløp hvor man konkurrerer enten individuelt, i par eller grupper. Man utfører ofte sin innøvde rutine til musikk, mens man hopper, slår piruetter eller andre øvelser.

Ishockey er en annen idrett med skøyter som kreves en nokså annen fysikk for å kunne lykkes. I denne idretten konkurrerer to lag mot hverandre hvor det laget som scorer flest mål med pucken vinner. Køller brukes for å sentre og score.

Dette gjelder også i bandy, men da brukes det en ball i stedet. Her er det også flere spillere på banen og man har en større bane, samt større mål. Det finnes også en idrett som kalles rinkbandy som er en blanding mellom ishockey og bandy.

Kortbaneløp er en skøytesport som foregår på en ishockeybane, men hvor utøverne konkurrerer i å komme først i mål. Mellom fire og seks utøvere går raskt på skøyter og det gjelder å gå taktisk riktig.

Hurtigløp er også en gren hvor det gjelder å være raskest på skøyter. I motsetning til i kortbaneløp går som regel utøverne parvis, men i inndelte baner.

Curling

Curling er en lagidrett som handler om presisjon, hvor man bruker tunge granittsteiner som skyves bortover isen for å komme nærmest et satt punkt.

Hundekjøring

Dette er en konkurranse som går på tid, hvor hunder trekker en slede eller pulk med en viss tyngde over en gitt distanse.

Aking

Bobsleigh er en av kategoriene innen aking. Dette er en lagkonkurranse med to eller fire utøvere som sammen sitter i en slede og kjører gjennom en smal og svingete bane.

Skeleton er derimot en individuell idrett hvor utøveren ligger på magen og hvor det er om å gjøre å bruke kortest mulig tid.