Kjente norske vintersportutøvere

Norge har i en årrekke vært kjent for sine eksepsjonelle vintersportutøvere. En av grunnene til det er det faktum at vintersporten i generasjoner har vært en viktig del av den norske barneoppdragelsen. Det har i årevis vært en tradisjon for å ta med seg ungene ut i skiløypa om vinteren. Dette har ført til en enorm interesse for idretter som langrenn, skiskyting, skihopp og alpint. I dag er Norge verdens desidert ledende nasjon innenfor denne delen av idretten. Nordmenn strømmer også til vintersportanleggene for å bivåne vintersport hele vinteren. I denne artikkelen ser vi på noen av de aller mest kjente norske vintersportutøverne gjennom tidene. Vi kunne også nevnt flere, for det har gjennom tidene vært et stort antall norske vintersportutøvere som har markert seg i internasjonale mesterskap.

Bjørn Dæhlie

Bjørn Dæhlie er med sine åtte gullmedaljer tidenes tredje mestvinnende vinter-olympier. Han er i dag bosatt i Nannestad, og hadde sin storhetstid innenfor langrenn på 90-tallet. Han har i tillegg til sine åtte gullmedaljer i OL, ni VM-gull og seks seire i verdenscupen sammenlagt.

Thomas Alsgaard

Thomas Alsgaard er ikke mye dårligere enn Bjørn Dæhlie som medaljegrossist. Skiløperen fra Lørenskog tok i sin karriere hele fem OL-gull, seks VM-gull og sju norske mesterskap.

Bente Skari

Bente Skari dominerte internasjonal kvinnelangrenn på begynnelsen av 2000-tallet. En særdeles innholdsrik karriere endte til slutt i ett OL-gull, fem VM-gull og totalt 42 enkeltseiere i verdenscupen.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen er tidenes mestvinnende vinter-olympier med sine åtte OL-gull. Hun er også mestvinnende langrennsutøver i VM, med sine 26 medaljer hvorav 18 var gull.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen har totalt åtte OL-gull fra Nagano i 1998 til Sotsji i 2014. Han har eksepsjonelle 96 enkeltseiere i verdenscupen, 95 av dem i skiskyting og ett i langrenn.

Petter Northug

Petter Northug har to OL-gull i langrenn og imponerende 13 VM-gull i samme idrett. Han er kjent som en frittalende og underholdende idrettsutøver, ofte i medias søkelys.